Hans Böhm bij Tata Steel Chess (2019)

Eenhoorn en Bohm

Het Tata Steel Chess Tournament (12-27 januari 2019) is voor deze 81e editie ijzersterk bezet met de absolute wereldtop en kent weer het enthousiasme van zo’n 2000 schaakliefhebbers die vanuit de hele wereld naar Wijk aan Zee komen. De 14 Tata Steel Masters maken gedurende het toernooi traditie getrouw twee Chess on Tour uitstapjes naar bijzondere locaties. In 2019 is dat op 16 januari naar theater De Vest in Alkmaar en op 23 januari naar de Pieterskerk in Leiden.

Hans Böhm heeft De144 uitgenodigd om aanwezig te zijn op 23 januari in Leiden, waar tegelijkertijd een symposium plaats vindt over schaken, bewegen, computers en het brein.


Dagvoorzitter Tom van ‘t Hek gaat in gesprek met Paul Dirkse wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën en de voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament Myra Rooselaar over het belang om schaken in Chess on Tour steden te stimuleren voor jong en oud. Voorzitter van de Schaakbond Marleen van Amerongen gaat in op de belangrijkste doelstelling van de bond om alle kinderen van 8-12 te leren schaken.


Dan is het aan de beurt voor de wetenschap. Professor Erik Scherder, neuropsycholoog aan de VU, neemt u mee in hoe belangrijk bewegen en schaken voor het brein is: jong geleerd is oud gedaan.
Professor Jaap van den Herik van de Universiteit Leiden en bekende schaker en journalist
  bespreken de verhouding tussen kunstmatig Denken en Doen onder de titel: Kunnen schakende computers ook leren? Tenslotte interviewt Tom van ‘t Hek Burgemeester Henri Lenferink, een actief schaker.

 

FOTO: Onze leden Robert Eenhoorn en Hans Böhm bij seminar in Alkmaar