Oude rivalen bij feest Jan Wienese (2019)

Jan Wienese Cropped

Jochen Meissner en Harry Droog waren zijn grootste rivalen tijdens de roeicarrière van Jan Wienese. De Duitser en de Noord-Hollander gaven als oude vrienden acte de présence op de roeivereniging De Amstel op een feest tere van de gouden medaille in skiff bij de Olympische Spelen in Mexico vijftig jaar geleden.

Jan Wienese is in de geschiedenis de enige Nderlandse roeier die individueel olympisch goud behaalde. Zijn prestatie is daarom al een halve eeuw uniek.
In Mexico versloeg Jan de Duitser Jochen Meissner met wie hij voordien menig robbertje roeien uitvocht. De skiffeur uit Mannheim leidde tijdens de olympische race het grootste gedeelte, maar hij had geen antwoord toen Wienese vanaf de tweede positie de aanval inzette. Jan Wienese was overigens groot kanshebber op de titel. Een jaar eerder had hij op dezelfde accommodatie van Xochimilco de pre-olympische wedstrijd gewonnen van Vjatseslav Ivanov, de Rus die drie olympische titels op rij vergaarde. 

Harry Droog was de roeier die Wienese tergde in nationale wedstrijden, zodanig dat Wienese daar beter van werd. `Dank zij Harry Droog werd ik beter`, verklaarde Jan later in een terugblik. Droog nam ook deel aan de Spelen van Mexico en won zilver in de bubbeltwee met Leendert van Dis.

Jan Wienese is voor zijn unieke prestatie niet geëerd met een koninklijke onderscheiding. De roeibond benoemde hem nooit tot erelid. In een speciale radio-uitzending van de NOS bepleitte Wieneses biograaf, 144 ér Leo van de Ruit, deze eretekens voor hem. Tijdens het feest op de Amstel is het daar niet van gekomen.

Foto: Jan Wienese begroet Jochen Meissner en Harry Droog (in oranje).